“BUSKERS CONER” GEMERSIK MALAM KARNIVAL MAHABBAH 9.0 UMP

Pekan, 2 April 2019 – Seramai 250  orang menghadiri program “Busker Corner” yang dianjurkan oleh Pusat Islam dan Pembangunan Insan  (PIMPIN) UMP.

Menurut pengarah program Ustaz Hasnur, “Islam tidak melarang untuk berhibur tetapi hiburan mestilah sesuatu yang terkawal dan terarah, dan bukannya satu cara mencari keseronokan dengan cara yang amat bebas sehingga tidak terkawal dan tidak terikat dengan batas-batas perundangan dan nilai keagamaan. Program ini dianjurkan secara santai agar mahasiswa dapat merasai keseronokkan yang masih terkawal dan mengikut syarak”.

Jelas kepada kita bahawa tujuan berhibur dalam Islam ialah untuk melahirkan insan yang sihat jasmani, rohani dan sosialnya.

Program “Buskers Corner”  merupakan program hiburan islamik secara santai yang menampilkan kumpulan Rabithah iaitu kumpulan nasyid keluaran tarbiah sentap dan kumpulan  Baraqah Beggers iaitu kumpulan nasyid UMP. Program ini mendapat sambutan yang hangat bukan dari kalangan mahasiswa sahaja malahan dari kalangan komuniti luar. Secara tidak langsung melalui program ini, mahasiswa UMP dapat merapatkan lagi ukhwah dengan komuniti luar.