PROGRAM “IN PERSON WITH” MERUNGKAI MASALAH GOLONGAN LGBT

UMP Pekan, 1 April 2019 - Seramai 200 orang mahasiswa UMP menghadiri program In Person With LGBT U-Turn : Konflik Identiti yang dianjurkan oleh Pusat Islam &  Pembangunan Insan UMP.

Pihak penganjur telah menjemput Cikgu Ery dan Dr Mansor Bin Sulaiman sebagai panel untuk memberi pencerahan dan membahaskan berkaitan isu yang semakin hangat di kalangan natizen Malaysia hari ini.

Antara perkara yang di bahaskan ialah berkaitan pendedahan golongan LGBT dan LGBT menurut Islam. Seterusnya Cikgu Ery  berkongsikan kisah penghijrahan beliau dan perjalanan beliau sebagai “mak nyah dan Transgender” sehinggalah kembali ke jalan Allah swt.

Menurut pengarah program, Ustazah Fatihah “ Program ini bertujuan untuk memberi pencerahan kepada mahasiswa berkaitan isu yang hangat di perbincangkan oleh natizen hari ini dan isu ini semakin berleluasa di Malaysia. Oleh itu,  dengan wujudnya program  seperti ini, diharapkan dapat membantu menyelesaikan kemusykilan para mahasiswa berkaitan isu LGBT ini.  Program ini disambut hangat oleh para Mahasiswa dari pelbagai umur, bangsa dan agama. Semoga program-program berunsur mengikut isu semasa dan pembudayaan ilmu seperti ini terus subur di bumi UMP.