PIMPIN DAN MASJID AL-HIDAYAH BERGANDING MENERUSKAN TRADISI PENGAJIAN TALAQQI BERKITAB

Kuantan, 30 mac 2019 - Pusat Islam dan Pembangunan Insan dengan kerjasama Ahli Jawatan Kuasa (AJK) Masjid al-Hidayah berjaya menganjurkan program Daurah Kitab bertempat di Masjid al-Hidayah, Permatang Badak Kuantan. Seramai 100 orang peserta yang hadir dari kalangan komuniti setempat dan ahli qaryah.

Program Daurah Kitab ini menampilkan penceramah dari program “Tanyalah Ustaz” TV9 iaitu Ustaz Muhadir bin Hj Joll as-Sanariy yang membincangkan berkaitan “Ringkasan Sifat 20”. Menurut Pengarah program Daurah Kitab iaitu Ustaz Md Abdu, program ini adalah salah satu inisiatif dari pihak PIMPIN untuk menghidupkan tradisi berhimpun bersama para  ulama’-ulama’ muktabar , guru-guru yang alim bagi  tujuan menuntut ilmu dan bertalaqqi kitab disamping dapat memahami konsep ma’rifat dalam mengenal sifat-sifat  Allah.

Objektif program Daurah Kitab ini ialah untuk mengukuhkan ilmu fardhu ain dan ilmu aqidah mahsiswa disamping itu dapat mewujudkan jaringan diantara Universiti Malaysia Pahang (UMP)  dengan komuniti luar.  Program ini turut memberikan kesan yang positif kepada semua lapisan masyarakat secara keseluruhannya dan khususnya kepada para mahasiswa dalam mendalami ilmu agama terutama dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan akidah supaya berada di jalan yang lurus dan tidak terpesong daripada jalan yang diredhai Allah dan Rasul-Nya. Program diakhiri dengan sesi soal jawab dan rumusan dan seterusnya tamat pada jam 4.45 petang