I’JAZ ILMI DIKETENGAHKAN DALAM PERBAHASAN PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

UMP Gambang, 28 Mac 2019 - Pusat Islam dan Pembangunan Insan telah menganjurkan program “ Jom Tanya Pakar” bertempat di Dewan Tun Fatimah, UMP Pekan. Seramai 50 orang peserta dari kalangan mahasiswa dan agensi kerajaan.

Pihak penganjur telah menjemput Al-Fadhil Ustaz Hazri Hashim al-Bindani dan Encik Mohd Zulkifli Hamzah  sebagai panel jemputan untuk membahaskan berkaitan peristiwa israk dan mikraj dari perspektif sains dan Islam. Para panel turut merungkai kemukjizatan dan kehebatan yang terjadi ketika peristiwa israk dan mikraj. Secara tidak langsung program ini dapat menambahkan ilmu pengetahuan para peserta berkaitan I’jaz ilmi dan tafsir ilmi yang terdapat di dalam peristiwa israk dan mikraj.

Menurut pengarah program ini, Ustaz Ku Aminuddin Baki peristiwa Israk dan Mikraj dipilih kerana program ini dijalankan  bertepatan dengan tarikh peristiwa tersebut. Selain itu ingin memberi pencerahan kepada para peserta berkaitan kebenaran dan kehebatan perjalanan  Rasulullah saw dalam peristiwa Israk dan Mikraj disamping memberi peluang kepada para peserta untuk mengajukan persoalan yang timbul. 

Program yang berlangsung selama kurang lebih 2 jam ini jelas dapat merungkai persoalan dan memberi pencerahan kepada peserta yang hadir. Turut hadir sama dalam program ini, Dr. Mahyuddin Ismail selaku Pengarah Pusat Islam & Pembangunan Insan UMP yang turut menyampaikan cenderahati kenang-kenangan kepada ahli-ahli panel jemputan.