JOM LEPAK @MASJID KAMPUNG TG. AGAS MERIAH

Pekan, 8 - 9 Disember 2017- Pusat Islam dan Pembangunan Insan (PIMPIN) Universiti Malaysia Pahang (UMP) terus melebarkan sayap ukhwah dalam menjayakan Program Jom Lepak @ Masjid dengan kerjasama Masjid Kg. Tanjung Agas Pekan baru-baru ini.

Program ini adalah kesinambungan daripada program yang telah dijalankan dengan jayanya di Masjid Kg. Marhum, Taqwa, Masjid Tanjung Selangor, Masjid Paya Bungor dan Masjid Lama Permatang Badak Kuantan yang dianjurkan pada tahun ini dan tahun lepas.

20171208 170712 FILEminimizer

Menurut Pengarah Program Jom Lepak @ Masjid, Ustaz Shahrul Nizam Md Ahir, lokasi kali ini adalah salah satu siri jelajah komuniti dan revolusi dalam penjenamaan UMP bagi program khidmat komuniti dan memakmurkan Masjid.

20171208 215417 FILEminimizer

“Melalui program ini diterapkan elemen dakwah, ibadah dan khidmat sosial kepada masyarakat setempat sekaligus membuktikan hubungan erat mahasiswa universiti dan komuniti. Program ini juga dapat mengajak masyarakat setempat terutama generasi muda mengimarahkan masjid dengan menjadikan masjid sebagai medium bagi warga UMP untuk berbakti kepada masyarakat setempat,” katanya.

20171208 194239 FILEminimizer

Program dua hari itu melibatkan 65 orang mahasiswa UMP dari kedua-dua kampus UMP di Pekan dan Gambang. Antara aktiviti yang dijalankan ialah Forum Muqarabin yang bertajuk “Back to Mosque” yang membariskan panel forum iaitu Pensyarah Kanan Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan (PBMSK), Al-Fadhil Dr. Mansor Sulaiman dan Penolong Pegawai  Bahagian Undang-Undang Keluarga Islam, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Al-Fadhil Ustaz Nor Azfarizam Mohd Anuar.

20171209 000026 FILEminimizer

Menurut Dr. Mansor, Masjid merupakan rumah ibadah bagi umat Islam dalam mengerjakan solat dan majlis keagamaan serta pusat aktiviti sosial umat Islam. Masjid adalah sebuah institusi ibadah yang sepatutnya berkembang sejajar dengan arus perkembangan zaman dan memainkan peranan di dalam kehidupan masyarakat Islam sebagai sebuah institusi membina kemajuan ummah.

20171208 215339 FILEminimizer

Firman Allah SWT dalam Surah At-Taubah  (18)

“Hanyalah yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan solat, menunaikan zakat, dan tidak takut kepada siapapun selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang mendapat petunjuk.”   

20171209 080159 FILEminimizer

Selain itu, antara aktiviti lain yang dijalankan ialah program Qiamullail, kuliah subuh, dan bergotong-royong membersihkan masjid bersama Jemaah Masjid Kg. Tanjung Agas, Pekan. Turut hadir memeriahkan Program ialah Pengerusi Masjid Kampung Tanjus Agas, En. Mohd Amir Bin Abdul Rahman.

20171212 201837 FILEminimizer