BICARA HIJRAH ABANG LONG FADIL MERIAHKAN KOMUNITI KUALA PAHANGPekan, 11 Oktober 2016 – Bersempena penganjuran Karnival Mahabbah 4.0 UMP Pekan, Pusat Islam & Pembangunan Insan meneruskan siri program pemerkasan ilmu bertajuk Bual Bicara Hijrah bersama Abang Long Fadil. Pada kali ini, penduduk-penduduk mukim Kuala Pahang berpeluang bertemu dan beramah mesra dengan ikon hijrah dari dunia gangster kepada seorang yang soleh dan akrab dengan Tuhan.Program ini telah mengupas tajuk hijrah adalah kerana bertepatan dengan Sambutan Maal Hijrah yang jatuh pada tanggal 2 Oktober 2016 yang lepas. Dalam siri pusingan diskusi, Abang Long telah berkongsi bagaimana kehidupan lama beliau yang penuh dengan kegelapan dan kesyukuran beliau setelah berhijrah.

Selain itu, aktiviti sebegini memberikan gambaran keinsafan kepada masyarakat setempat khususnya golongan belia supaya mampu berdikari dan berusaha memperbaiki kualiti kehidupan agar bersedia untuk menghadapi hari muka seterusnya membantu pasukan keselamatan membasmi aktiviti jenayah.

Program ini telah mendapat kerjasama baik daripada JKKK Kuala Pahang, Pejabat Penghulu Mukim Kuala Pahang, LKIM Kuala Pahang, Majlis Daerah Pekan dan RTC Kuala Pahang.Turut hadir Hassan Sukor, Penghulu Mukim dan JKKK Kuala Pahang memeriahkan majlis.