ANDA TANYA USTAZ JAWAB  BINCANG ISU JENAYAH SIBER

Universiti Malaysia Pahang, 25 November 2016
– Pusat Islam & Pembangunan Insan ( PIMPIN ) dan Fakulti Kejuruteraan Pembuatan telah berganding bahu memeriahkan lagi Program Anda Tanya Ustaz Jawab bertempat di Dewan Kuliah Utama PBMSK, UMP Kampus Pekan. Pada kali ini, dengan tema yang istimewa, tajuk Jenayah Siber: “ Klik Dengan Bijak” telah dipilih untuk disampaikan kepada para peserta. Bertetapan dengan suasana dan situasi yang berlaku pada ketika dan saat ini, PIMPIN merasakan perlu kepada satu program pencerahan dan teknik yang betul kepada orang ramai supaya bersedia dan menghadapi situasi yang berkaitan dengan jenayah siber.

Kami datangkan panel jemputan yang pakar dalam jenayah siber iaitu Inspektor Nasrul bin Mohd Isa selaku Pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, PDRM yang mengupaskan tentang bahana kegiatan jenayah siber yang semakin menular di dalam Negara kita. Kami juga datangkan panel penceramah yang pakar dalam bidang teknologi maklumat iaitu Encik Muhammad Hisyamuddin bin Baharudin, Pensyarah Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi, KUIPSAS. Pelbagai kupasan menarik yang telah dibicarakan pada hari program tersebut.

Semoga program-program berunsur mengikut isu semasa dan pembudayaan ilmu seperti ini terus subur di bumi UMP. Turut hadir Dr Muhammed Nafis bin Osman Zahid, Ketua Program Fakulti Kejuruteraan Pembuatan, pegawai-pegawai universiti serta pelbagai agensi sekitar Pekan yang telah dijemput ke program ini.