UMP SAMBUT IBADAH KORBAN, AGIH KEPADA FAKIR MISKINUMP Kampus Pekan, 15 September 2016 –
Program Korban dan Aqiqah peringkat UMP Kampus Pekan telah diadakan dengan jayanya hasil kerahan tenaga dan semangat kesatuan oleh seluruh warga UMP tidak mengira staf mahupun pelajar. Program yang dianjurkan oleh Pusat Islam & Pembangunan Insan ini adalah merupakan acara tahunan yang telah menjadi rutin aktiviti Universiti sempena meraikan sambutan Eidul ‘Adha bagi tahun 1437H.
Seramai 21 orang peserta telah menyertai program ini dengan melibatkan 6 ekor lembu telah berjaya diagihkan kepada penduduk sekitar Mukim Kuala Pahang, Pekan yang rata-rata terdiri dalam kalangan fakir miskin.

Menurut Ustaz Sallehudin yang merupakan ketua projek, “aktiviti sebegini seharusnya terus dijalankan kerana dapat mengukuh dan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan dikalangan warga UMP Pekan. Jelasnya lagi, aktiviti pada kali ini dijalankan dalam suatu yang sungguh harmoni dan sepanjang aktiviti menyembelih, melapah dan merewang dijalankan, para petugas turut dihiburkan dengan alunan.


Acara kemuncak adalah majlis jamuan perdana yang dihadiri hampir 1500 orang jemputan dalam kalangan warga Universiti Malaysia Pahang.Turut hadir dalam majlis Prof. Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim, Naib Canselor UMP dan Dr. Mahyuddin Ismail, Pengarah PIMPIN memeriahkan majlis.